+36 (22) 200-360, +36 (30) 313-6339

5 éve

Tetőtéri ablak választási útmutató - milyen alapanyag, nyitásmód, üvegezés, hőszigetelés?

1. Alapanyag
2. Nyitásmód
3. Üvegezés
4. Méret
 
 

1. ALAPANYAG

 
  • Készre lakkozott fa - GZL, GLL típusú VELUX tetőtéri ablakok
 
Válogatott, nagy tömörségű, első osztályú fenyőből készülő tetőablakaink szilárdak és rendkívül tartósak. Az ablak nem vetemedik, mert a tok és az ablakszárny kialakítása is rétegragasztott megoldással készül. 
A fafelület több réteg színtelen lakkbevonatot kap, ettől lesz időtálló, kellemesen meleg hatású és tapintású, tökéletesen esztétikus. Az akril lakk óvja a fát a szennyeződésektől, a nedvességtől. Egyszerűen, szappanos vízzel tisztítható. Az igénybevételtől függően kb. 4 évente igényel karbantartást. A tetőablakok és árnyékolók karbantartásáról itt írtunk bővebben: https://tetoteriablak.hu/blog/tetoablakok-es-arnyekolok-tisztitasa-karbantartasa_23
 
  • Műanyag bevonatú fa - GLU típusú VELUX tetőtéri ablakok
A kiváló hőszigetelésről a hőkezelt fa mag gondoskodik, az extra tartósságról pedig a poliuretán bevonat. Mindezek összessége 100%-ban karbantartásmentes felületet biztosítanak. A fehér lakk fedőréteg modern, letisztult megjelenésű, minden stílusú szobába illik. Nedvességgel szemben kiemelt ellenállással rendelkezik, ezért ajánljuk magas páratartalmú helyiségekbe, mint a konyha és a fürdőszoba.
 

2. NYITÁSMÓD

 
  • Felső kilinccsel - GZL, GLL, GLU típus
​Ha az ablak alja a padlótól mérve 80-130 cm közé esik, felső kilincses tetőablakot célszerű választani. Mivel a kilincs felül helyezkedik el, bútorokat is helyezhet az ablak alá. A homlokzati ablakokhoz hasonlóan a 80-100 cm-es beépítési magasságnál a kanapéról, fotelból, ágyról ülőhelyzetben is kiláthat.
A tetőtéri ablak hosszúságának meghatározásához vegye figyelembe, hogy kinyújtott karral eléri -e a felső kilincset. Jó, ha tudja, hogy vásárolhat ablakmozgató motort is a könnyű használathoz, melyet egy gombnyomással irányíthat.
 
 
  • Alsó kilinccsel - GZL B, GLL B, GLU B típusú tetőablakok
Ha a tetőtéri ablak alja a padlótól mérve 130-150 cm közé esik, alsó kilincses ablakot válasszon. Bútorokat ezesetben nem javasolunk az ablak alá helyezni, mivel ilyenkor a ablak teteje legtöbbször kézzel már nem elérhető, az üvegen kívül elhelyezkedő hővédő árnyékolókat (redőny, külső hővédő roló) csak távvezésléssel tudja használni. A belső árnyékolók működtetéséhez pedig távirányítórúdra is szüksége lehet. 
A felső kilincses tetőablakok átalakíthatók, azokra utólag alsó kilincs szerelhető, ilyenkor a felső kilincses nyitási lehetőség megszűnik. Az alsó kilincses tetőtéri ablakokat azonban nem lehet felső kilincsessé alakítani.
 
 

3. HŐSZIGETELT ÜVEGEZÉS

 
  • 2-rétegű hőszigetelő üvegezésű tetőtéri ablakok - GZL 51/51B, GLU 51/51B
A két 4 mm vastag üvegtábla között Argon gáz töltés gondoskodik arról, hogy a fűtési szezonban a hideget kint, a meleget pedig bent tartsa. Az üveg Ug értéke 1,0; a teljes ablakszerkezet pedig 1,3 W/m2K.
Ideális ablakcsere esetén, ha a teljes tetőszerkezetet nem szigetelik újra. Ha például 20 éves tetőablakokat cserél, a hőveszteség több, mint a felére csökken!
 
  • 3-rétegű, energiatakarékos üvegezéssel ellátott tetőablakok - GLL 61/61B, GLU 61/61B
A Standard Plus ablakok nagyszerűsége a 3-rétegű üvegezésnek és a kiváló hőátbocsátási tényezőnek köszönhető. Az üveg Ug értéke 0,6; a teljes ablakszerkezet Uw értéke pedig 1,1 W/m2K. 
Az ablakokon keresztül jelentősen kevesebb hőenergia vész el, jelentős fűtési költséget tud megtakarítani. Hosszútávon a legkifizetődőbb megoldás.
 
 

4. MÉRET 

 
Tetőtéri ablakaink mérete alatt a tokkülméret értendő, ez a legfontosabb adat, melyre minden szakembernek (építész, építőanyag kereskedés, tetőablak beépítő) szüksége lesz.
 
  • Régi tetőablakok cserélje esetén:

Ha régi HUNG-VELUX vagy VELUX tetőtéri ablakokat cserél, a méretazonos ablak kiválasztásához használja táblázatunkat, melybe a leggyakoribb méretek kerültek. A tetőablakokat kinyitva, az ablakszárny elején elhelyezett adattáblát keresse meg és olvassa le a méretkódot. Ha nem találja a kódot, vagy nem VELUX tetőtéri ablakai vannak, kérje szakértőink segítségét elérhetőségeink bármelyikén: Kapcsolat
 
  • Új tetőtéri ablakok beépítése esetén:
Az ablakok üvegfelülete a helyiség alapterületének minimum a tizede legyen. Ezt egy, vagy több ablak együttesen biztosíthatja Önnek.
A tetőablakok megfelelő hosszúsága a tető hajlásszögétől függ. Meredek tetőkbe rövidebb, laposabb tetőkbe hosszabb tetőtéri ablakra van szükség. A tetőablakok megfelelő szélességét a szarufák közötti távolság alapján javasoljuk kiválasztani. Kérje ajánlott beépítőink, vagy tetőszakértőink segítségét: Kapcsolat
 
 
Válassza ki az igényeihez legjobban illeszkedő tetőtéri ablakait vagy árnyékolóit lépésről lépésre kalkulátorunk segítségével, ahol egyszerűen végigvezetjük a folyamaton: