+36 (22) 200-360, +36 (30) 313-6339

6 éve

Tetőablakok és árnyékolók tisztítása, karbantartása

 
Tetőtéri ablakok
Az üvegfelület tisztítása
A tetőtéri ablakok üvegfelületét a szokásos tisztítószerekkel takaríthatja.

Külső üvegfelület tisztítása:
Fordítsa át teljesen az ablakszárnyat, és rögzítse tisztítóállásban a reteszekkel. Így mindkét kezét használhatja a takarításhoz, és akár létráról is biztonságosan dolgozhat.
Belső üvegfelület tisztítása:
Az ablak zárt állapotában tisztítsa. 

Legfontosabb!
  • Ne használjon szilikontartartalmú tisztítószereket!
  • Semmilyen szemcsés tisztitószert ne alkalmazzon!
  • Kémiai vegyületeket ne használjon az üveg tisztítására!
  • Kerülje ékszer viselését ablaktisztítás során, mert karcolhatják az üveget!
  • Az ablakfelület mindig legyen vizes a szennyeződések eltávolítása előtt!
 
A tetőtéri ablak fafelületének karbantartása

A tetőablakok fafelületének folyamatos karbantartása azért szükséges, hogy biztosítsa a hosszú élettartamot. Az ablakokat tökéletesen impregnálják és felületkezelik a gyártás során, ezért szappanos, enyhe mosószeres vízzel bátran tisztíthatja a felületeket. Lakkozás kb. félévente szükséges vagy a körülményektől függően: ha az ablakok erős fűtésnek, napfénynek és magas páratartalomnak vannak kitéve (pl. konyhában, fürdőszobában), a fafelületet kétévente kezelni kell.
 

Kezelés
A felületkezelést (lakkot vagy festéket) el kell távolítani, majd a megcsiszolt, tisztított és száradt felületet vizesbázisú akril lakkal vagy festékkel kell újrakenni. Ha a lakkozás vagy festés megsérül, a fenti lépéseket kövesse! 

Műanyag felület karbantartása
A műanyag bevonatú tetőablakai préselt lemezből készült fa maggal rendelkeznek, melyet fehérre festett poliuretán bevonat fed. Ez az anyag nem igényel karbantartást, egyszerű háztartási szerekkel letörölhetők a szennyeződések.
 
Páralecsapódás
A páralecsapódás jelenségét szinte lehetetlen elkerülni, de törekedni kell rá, hogy minél kevesebb pára csapódjon le a tetőtérben. Javasoljuk, hogy gyakran, rövid ideig szellőztessen, így a levegő cserélődik, a tetőtér mégsem hül ki. Fontos, hogy a szoba hőmérséklete megfelelő (se túl hideg, se túl meleg) legyen. A jó hőszigetelő tulajdonságú ablaküvegek is segíthetnek, mert a belső felületük nem hűl le annyira, mint egy síküveg esetében.
 
Szűrőfilter tisztítása, cseréje
A tetőablak szárnyba épített szellőzőnyílásban lévő pollenszűrő filter kivehető, és bármilyen szokásos mosószerrel kimosható. Az ablakszárnyat fordítsa át, majd rögzítse tisztítóállásban a reteszekkel. Ezután húzza ki a szűrőfiltert a tok felső részéből. Ha a filtert porózusnak látja, ideje kicserélni. Kérjük, érdeklődjön kollégáinknál, ha szűrőcserét szeretne.
 
VELUX tetőablak vasalatok karbantartása
A forgópántot és a külső csavarokat érdemes évente egyszer a kereskedelmi forgalomban kapható vagy VELUX kenőzsírral kezelni.
 
A burkolókeret tisztítása
Évente legalább egyszer célszerű eltávolítani a leveleket és egyéb törmelékeket a burkolókeretről, hogy az esővíz szabadon le tudjon folyni.
 
Gumitömítés kezelése, cseréje
A tok és a szárny közötti gumitömítés az ablakok még jobb légzárását szolgálja. A gumitömítések élettartama átlagosan 10-11 év. Ennyi idő után előfordulhat, hogy a gumitömítés elveszíti rugalmasságát és nem tölti be szerepét. A gumitömítések élettartama jelentősen meghosszabbítható, ha egyszer egy évben szilikonnal áttörlik. Fontos, hogy a szilikon a fa alaktrészekre ne kerüljön rá, mivel ebben az esetben a fafelület későbbi festése, lakkozása nem biztos, hogy sikerül, ezért fontos, hogy a szilikont ne spray formában használja!
A fafelületek festésekor, lakkozásakor viszont a gumitömítés védelme fontos; a festék vagy lakk hatására a gumitömítés veszít rugalmasságából. 
Ha ablakai már elmúltak 10 évesek, érdemes a gumitömítések cseréjén gondolkodni. A száraz, eldeformálódott tömítések már gyakran nem biztosítanak tökéletes légzárást és a különbség akár a fűtésszámlán is megjelenhet.
 
 
Tetőtéri árnyékolók karbantartása, tisztítása
Az árnyékolók rendeltetésszerű használat során nem károsodhatnak, az idő múlásával azonban porosak lehetnek, esetleg rovarok, bogarak maradványai kerülhetnek az árnyékoló elemei közé. Tisztításuk, ápolásuk egyszerű.  
 
Redőnyök
A redőnyök tisztításához csak egy puha rongyra és langyos vízre van szükség. Fontos, hogy soha ne használjon oldószer-, vagy alkoholtartalmú tisztítószereket, illetve súrolószert se, mert koptathatja a redőny felületét, ezáltal a szennyeződések jobban megmaradnak az érintett területeken. A redőnylábakat óvatosan porszívózza ki (kárpittisztító porszívó fejjel).
 
Belső árnyékolók és szúnyoghálók
A belső árnyékolók és a szúnyogháló anyaga a szennyeződéseknek ellenálló, ezért alkalomszerű tisztításuk nedves törlőkendővel vagy szivaccsal történhet. Mivel a por könnyen megül bármilyen felületen, javasoljuk, hogy rendszeresen porolja le a belső rolókat. Ha a por már beivódott az anyagba, óvatosan porszívózza ki (kárpittisztító porszívó fejjel). Ha a rolók anyagán foltok keletkeztek, langyos vízzel megnedvesített puha ronggyal vagy szivaccsal tisztítsa ki. Óvatosan járjon el, nehogy az anyag meggyűrődjön vagy megsérüljön. 
Semmiképpen ne dörzsöljön, mert az károsítja az anyagot!
Előfordulhat, hogy az üveg felőli oldal megtisztítása csak az árnyékoló egyes elemeinek (oldalsínek) leszerelésével lehetséges. Figyeljen arra, hogy szerelés közben betartsa az útmutatóban szereplő munkavédelmi és szerelési utasításokat. 
 
Külső hővédő roló 
A külső hővédő rolót célszerű - a porosodás mértékétől függően – időnként kádban, folyóvízben leöblíteni. 
 
Figyeljen arra, hogy a tetőtéri ablak tisztításakor a tisztítószert kendőre vigye fel és ne közvetlenül az ablakra fújja. Így elkerülheti, hogy a tisztító folyadék az anyagra kerüljön és az anyag károsodjon.

FONTOS! Az árnyékolók és redőnyök elemeit zsírozni vagy olajozni nem szabad. A szabad lefutást és felhúzást biztosító elmek időszakos ellenőrzését szemrevételezéssel javasoljuk ellenőrizni. A használatból és a természetes öregedésből fakadó kopások következtében egyes elemek, végső esetben a teljes árnyékoló cseréjére lehet szükség.
 
A javításhoz és karbantartáshoz szükséges alkatrészekről értékesítő kollégáink tudnak felvilágosítást nyújtani. A megfelelő tájékoztatás érdekében kérjük, hogy a kapcsolatfelvétel előtt olvassa le az árnyékoló hátoldalán található gyártási azonosítót és az ablakszárnyon található azonosító számot.
 
Kérdésével forduljon hozzánk telefonon, vagy küldjön azonnali üzenetet!