+36 (22) 200-360, +36 (30) 313-6339

4 éve

Belsőépítészeti - berendezési tippek a tetőtérben

 
 
A tetőtér beépítésével a lakóépület hasznos területe nagymértékben növelhető. Úgy bővül a ház, hogy közben nem kell elhagyni a már megszokott és szeretett környezetet és jóval olcsóbb, mint új házba költözni. Nézzük meg, mit tehetünk annak érdekében, hogy tetőtéri otthonunk az egész család számára komfortos legyen.
 
 
A tetőtéri lakások modernek, minden tetőtér egyedi. A város felett kevesebb a zajhatás, nagyobb a nyugalom. A tetőtéri ingatlan értéktartó, minden évszakban fürdik a lakás a fényben, amely hozzájárul a kellemes közérzethez és az egészséghez.
 
 
A tetőtér beépítésével létrejött értéknövelő átalakítás nem pusztán anyagi előrelépést, hanem életminőség javulást is jelent. Az előrelátó tervezés létfontosságú és komoly volumenű munka, melynek terhét egy belsőépítészre is rábízhatjuk. A szakértő kiválasztásánál fontos, hogy az illető elhivatott legyen a szakma, a megbízó és az adott projekt irányába. Ezen kompetenciák mellett pedig jelentős szempont, hogy gördülékenyen, lényegretörően tudjon kommunikálni, mind verbálisan, mind képekkel. Ennek köszönhetően fogjuk tudni megérteni és befogadni a terveket.
 
 
LAKBERENDEZŐ VAGY BELSŐÉPÍTÉSZ?
 
A legtöbben nincsenek tisztában a két fogalom közötti különbségekkel, ami nem véletlen, hiszen nincs is éles határvonal közöttük.
A lakberendező alapvetően már működő, funkciókat ellátó tereket segít megújítani, megszépíteni. Összhangba hozza a színeket, anyagokat, tehát inkább a külsőségekkel kapcsolatban dönt anélkül, hogy funkcióváltás, gépészeti beavatkozás, vagy a falak megváltoztatása szükséges lenne.
 
Ezzel szemben a belsőépítész segít a család igényeire szabni a teret, figyelembe véve a szokásainkat, életmódunkat. A legtöbb belsőépítész eleve építész szakmával rendelkezik, így tisztában van a statikával, az építészeti előírásokkal, a vezetékek kiépítésének mikéntjével és technikai megvalósításával. Terveik sokkal részletesebbek, mint a lakberendezőké. Azoknak a családoknak ajánljuk, akik nem találják a lakásban az optimális megoldásokat, szeretnék a technikai nehézségeket elkerülni, nincsen idejük minden lehetőségnek utánajárni, és szeretnék, hogy a műszaki tartalom és funkcionalitás egységben legyen a stílussal és az esztétikummal. 
 
 
 
 
A TETŐTÉR BERENDEZÉSE
 
Elrendezés
Jó néhány lépéssel előre kell, hogy tervezzünk, mint egy sakkjátszmában: próbáljuk már most úgy elhelyezni az ajtókat, ablakokat, a világítást és az elektromos hálózatot, hogy azok a későbbi igényeknek is megfeleljenek. Válasszuk meg jól a lépcső helyét. Nem célszerű, ha a feljutáshoz át kell mennünk az egész lakáson, ne alakuljon ki sok fölösleges közelekedő. Tervezzünk kényelmes lépcsőt. 
 
Nem is gondolnánk, hogy a ferde falak alatti terek ugyanolyan hatékonysággal kihasználhatók, mint az egyenes falak által határolt terület. Mivel a tetőtérben kis zugok alakulnak ki, fontos a térérzet növelése. Ehhez kerüljük a robosztus, nehézkes bútorokat, ezek a zsúfoltság érzetét keltik, melytől a tér nem jól áttekinthető. Csodás trükk a tér növelésére a világos vagy pasztell színek használata.
A tágas érzetű, világos tetőtéri otthon eléréséhez segít a sok napfény beengedése.
 
 
 
SOK TERMÉSZETES FÉNY
 
A tetőtéri ablakok tervezésénél tartsuk szem előtt, hogy inkább a nagyobb méretű tetőablakok célszerűek. Ha kisebb ablakok kerülnek beépítésre, később csak újabb nagy munka árán lehet őket nagyobbra cseréni.
Ne féljen attól, hogy a nagy üvegfelület miatt télen hűvösebb, nyáron forróbb lesz a tetőtéri szoba. Az új tetőtéri ablakok már extra üvegezéssel, hő- és hangszigeteléssel is el vannak látva a legújabb energetikai szabványoknak megfelelően. Az ablakokra szerelhető árnyékolók tovább segítik az ablakok energiahatékonyságát.
 
A prémium tetőablakok mindezeken felül további kényelmi és komfortérzet-erősítő funkciókat is ellátnak, mint esőzajcsökkentés, extra gumitömítés a huzat ellen, karbantartásmentes felület, vagy páralecsapódás gátló bevonat. 
 
 
 
 
 
 
 
Remek lehetőséget kínálnak a tetőerkélyek, vagy a tetőtéri ablakok kombinációi térdfalablakkal, ha még tágasabb terekre vágyik, vagy szereti keresni a kapcsolatot a külvilággal. Ügyeljen arra, hogy az ablak révén megmaradjon a kapcsolat a külső környezettel, az ablakokon ülő helyzetből is ki lehessen látni.
 
Gondolkodjon rendszerben! A vízzáró, hőszigeteleő és párazáró ablakbeépítésről könnyű lemondani, azonban a beépítőtermékek hiánya később számtalan problémához vezethet. Az esetleges beázás, penészesedés miatti károk utólag nagyon költségesen és felfordulással korrigálhatók.
 
KÖLTSÉGCSÖKKENTÉSI TIPPEK
  • Ha felső kilincses tetőtéri ablakot választ, közvetlenül az ablakok alatt is bútorokat helyezhet el. A billenő ablakok olcsóbbak, mint a felnyíló társaik.
 
  • Vásárolja meg tetőtéri ablakaival egyidőben a szükséges kiegészítőket, árnyékolókat, csomagajánlatainkkal jelentős összeget spórolhat! 
 
Érdeklődjön építőanyag szakértőinktől a család igényeinek megfelelő tetőtéri ablakokról és árnyékoló megoldásokról!
 
 
 
 
HELYISÉGEK A TETŐTÉRBEN
 
A tetőtérben általában gyerekszobák, vagy további hálószobák kerülnek kialakításra. Emellett kézenfekvő igény a fürdőszoba kialakítása is. Ahol nincsenek térdfalak vagy nem kellő magasságúak, ott mindig kisebb a használható tér és a belső térdfalak kialakításával ez tovább szűkül. Egy közművekhez kapcsolódó vizes helyiségre ez fokozottabban vonatkozik. 
Ha legalább 1 méteres a térdfal, gond nélkül el lehet helyezni a ferde tető alá fürdőkádat, toalettet, vagy bidét. A zuhanykabinok már több teret igényelnek, ezeket a belső válaszfalak és tűzfal mentén, vagy a sarokba helyezhetjük. Ha belső térdfal kerül kialakításra, az emögötti egyébként holt térbe praktikusan elhelyezhetők kiváló tárolóhelyek, akár részben, vagy egészben süllyesztve-elrejtve. 
 
 
A fürdőszoba tervezésekor alapvető, hogy a víz- és csatornavezetékek kapcsolódjanak az alsó szint vizesblokkjával. A fürdőszobában feltétlenül legyen tetőablak a természetes fény és a szellőztethetőség miatt.
 
TIPP: A magas páratartalmú helyiségekben (mint a konyha és a fürdőszoba) műanyag bevonatos tetőtéri ablakok beépítését javasoljuk. Ezek felülete 100%-ban karbantartásmentes. 
 
 
ROMANTIKUS HANGULAT
 
Ha szeretjük a tetőterek romantikus hangulatát, kihangsúlyozhatjuk azzal is, hogyha megfelelően kezelve, pácolva meghagyjuk látszani a tartó oszlopokat, összekötő tetőgerendákat, melyek így dekorációs célt is szolgálnak. 
 
 
 
 
A SZÍNEK JELENTŐSÉGE
 
A sok fehér színtől a tetőterek tágasabbnak és levegősebbnek tűnnek, a világos fapadló pedig felerősíti ezt az érzetet. Hangsúlyos lehet a színes falfestés, a tapéta, falmatrica vagy poszter alkalmazása. A fehér mellett természetesen használhatunk más színt is, például egy fal kiemelésére, optikai távolítására. Egy tapéta vagy hatalmas plakát felragasztása ugyancsak kedvelt eszköz. Ha a mennyezetet, falakat egyszínűre festjük és az ablakok valamint a bútorok fehérek, az összhatás friss és légies.
 
 
Lehet használni világos színű fapadlót, szőnyeget, műgyantát, ami lehet színes is vagy linóleumból például fapadló mintázatút.
Célszerű alacsony és fehér színű bútorokat használni, fából vagy fa mintázattal. Felélénkíti a szobát, ha egy-egy karakteres színre festett bútort, függönyt is használunk.

Asztalossal, egyedi tervek alapján, beépített bútorokat is készíttethetünk, figyelembe véve a térdfal magasságát és a ferdetető dőlésszögét. Általában az ágy vagy ülőbútor kerül a ferde tető alá, az ablakok elé íróasztal vagy olvasó kuckó. Egyenes falhoz kerülhetnek a magasabb tároló bútorok, a ferde falakra polcok, megfelelő konzolos megoldással.
 
 
Nagyon fontos, hogy világítást semmiképp se tegyünk a ferde falakra, mert azzal csak kiemeljük azokat.
 
 
 
A BÚTOROK
 
Gondoljuk végig, hol fogunk feküdni, ülni és állni. Mindent gondosan mérjünk meg, hogy kényelmesen nyithatók legyenek a beltéri nyílászárók és a beépített szekrények ajtói. A bajosan megközelíthető részeket érdemes beépített tárolókkal, fiókokkal kitölteni, mivel így maximálisan kihasználhatjuk a helyet.
 
 
 
 
DEKORÁCIÓ
 
A polcokra és asztalokra kisebb, lágy vonalvezetésű dísztárgyakat keressünk. De még jobb, ha azzal szépítünk, ami amúgy is kéznél van – például könyvekkel. Az érzékeinket pedig csaljuk meg hosszúkás dekor elemekkel. 
A berendezésen felül a dekorációban is kövessük ” a kevesebb több” elvet.
 
Ha burkoljuk a falat vagy a padlót, kis méretű lapokat válasszunk. Építőanyag kereskedésünkben, Székesfehérváron személyesen is megtekintheti a célnak és az igényeknek leginkább megfelelő, modern burkolatokat.