+36 (22) 200-360, +36 (30) 313-6339

4 éve

Költözés VAGY tetőtér-beépítés?

A VELUX Padlásból tetőtér pályázatának nyertes családja osztotta meg személyes tapasztalatait és gyakorlati tanácsait velünk a lakótér bővítésről:
 
Miért praktikusabb a padlástér lakhatóvá tétele a költözéssel szemben?
Mit kell tudni az előkészületekről, tervezésről, kivitelezésről?
Milyen hibákat küszöbölhetünk ki némi körültekintéssel?
 
Lakóház vásárlása előtt állunk?
 
Ha éppen ház vásálásán gondokodunk, nem csak pillanatnyi igényeinkre, hanem jövőbeni terveinkre is gondolnunk kell. Vizsgáljuk meg milyen méretű és elosztású ház lenne ideális, de ne essünk kétségbe, ha mondjuk az alapterület kevesebb az elvártnál, attól még nem kell feltétlenül tovább keresgélni.
Számos alternatíva létezik az alapterület megnövelésére, ezek közül talán a legegyszerűbb és legkézenfekvőbb a tetőtér beépítése. Vizsgáljuk meg, hogy a kiszemelt ingatlan alkalmas-e erre, és ha kell, vonjunk be szakértőket/szakembereket is, ezzel sok nem várt meglepetéstől megkímélhetjük magunkat.
 
 
Költözzünk el, vagy költözzünk fel?
 
Ha bővül a család, vagy a gyerekeknek szükséges plusz szoba kialakítása, nem biztos, hogy egyből a ház eladása és egy új otthon vásárlása a legmegfelelőbb megoldás. A meglévő épület bővítése mellett szól, hogy ilyenkor nem kell elhagynunk jól megszokott, szeretett fészkünket, valamint a család iskolába, vagy munkába járása sem fog fenekestül felborulni. A lakótér bővítéséhez az ingatlan jellegétől és tulajdonságaitól függően több megoldásunk lehet. Az egyik, amikor a földszinti alapterületet növeljük, a másik és talán legpraktikusabb, ha az eddig kihasználatlan padlásteret alakítjuk lakhatóvá.
 
 
Miért praktikusabb a tetőtér beépítés?
 
Amellett, hogy nem csökkenti a rendelkezésre álló zöld területet, a kertet, általában már eleve adott maga a lakótér (kivéve lapostetős házak), csak elképzelhető, hogy nincsen rendesen hőszigetleve, nincsenek ablakai, esetleg hiányzik a gépészet. Sok esetben a ház külső szigetelésével már a tető hőszigetlelése is elkészül. Ebben a szerencsés helyzetben a külön szigeteléssel sem kell vesződnünk. 
 
 
 
 
Szakemberkeresés és előkészületek
 
Mivel az építési terv az alapja minden munkának és változtatásnak, fontos figyelmet kell fordítanunk a megfelelő tapasztalattal rendelkező építész megtalálására, aki a helyi illetékes hatósági rendeletek ismeretében nyitottan és türelmesen válaszol felmerülő kérdéseinkre, odafigyel igényeinkre. Maga a terv elkészítése is egy alapos, közösen átgondolt folyamat eredménye kell, hogy legyen. Az építésszel való megbeszélésre mi, mint megrendelők visszük az igényeinket, vágyainkat, anyagi korlátainkat. A szakember pedig hozzáadja szakértelmét, tapasztalatait, ötelteit.
 
 
Költségbecslés és a kivitelezés kezdete
 
Miután a tervek elkészültek, készítsünk költségbecslést. Az összes munkafolyamathoz kérjünk árajánlatokat kivitelező szakemberektől. Fontos, hogy vizsgáljuk meg több lehetséges szakember ajánlatát, és ne csak az árakat hasonlítsuk össze, hiszen lehet, hogy az olcsóbb kivitelezővel éppen az "olcsó húsnak híg a leve" mondás érvényesül, amikor is később jóval többet is ráfizethetünk kezdeti tájékozatlanságunk miatt.
 
A kivitelezésnek alapvetően két módja lehet:
  1. Az első esetben mi magunk keresünk és szerződünk az egyes munkafázisokra szakemberekkel. Ennek előnye az alacsonyabb ár. Azonban ilyenkor a munkálatok ütemezése, az esetleges csúszások kezelése is a mi feladatunk, mely nem könnyű feladat és az egész tervünket romba dönthetik a kisebb-nagyobb ütemezésbeli késések, mely a további munkálatokat is hátráltatja.
  2.  A másik esetben generálkivitelezővel szerződünk, aki segít a szakemberek kiválasztásától kezdve az építés vagy átépítés teljes kivitelezésének kézben tartásával. 
Véleményünk szerint a magas minőség és a hosszú élettartam szempontjából előnyösebb, ha gondosan kiválasztott generálkivitelezővel dolgozunk, mert a tetőtér beépítés és építkezés miatt a feladat nagyfokú felkészültséget és tapasztalatot igényel.
 
 
A kivitelezés főbb elemei, legfontosabb tudnivalók
 
A hőszigetelés
Csupán a szarufák közötti hőszigeteléssel ne elégedjünk meg. A hőhíd miatt mindenképpen ajánlott hőszigetleni a szarufák alatt vagy felett is. Nagyon fontos, hogy se a hőszigetelés vastagságán, se a minőségén nem érdemes spórolni. Ügyelnünk kell a megfelelő párazárásra és annak folytonosságára, valamint a lépéshang csillapítására főleg fafödém és falépcsők esetén.
 
Természetes fény
A tetőtéri ablakok kiválasztásánál sok múlik azon, hogy milyen magasságba kerülnek beépítésre az ablakok. Ha nincs lehetőségünk ülő helyzetből kilátni, az rossz közérzetet, un. "gödör effektust" eredményezhet.
Az ablakok méretének tekintetében jó, ha inkább nagyobb ablakokat választunk, később már nagyon körülményes kicseréltetni a kicsiket. Ha lehetőség van rá, ne csak egy égtáj felé helyezzünk tetőablakokat. Ez az optimális szellőztethetőség és a megfelelő árnyékolás miatt is fontos. 
Nagy gondot fordítsunk a megfelelő árnyékolás kiválasztására, melyben szakértőink örömmel segítenek Önnek, így később akár a légkondícionáló készülék használata is elkerülhető, vagy jelentősen csökkenthető annak energiafelhasználása.
 
 
A külső árnyékolók hővédő szempontból nyáron nagy szolgálatot tesznek, mert a napsugarak és a beáramló hő nagy részét megfékezik.
 
TETŐTÉRI ÁRNYÉKOLÓK ÉS KIEGÉSZÍTŐK
 
A kézzel el nem érhető árnyékolókat célszerű motoros (elektromos), sőt, ha tehetjük esőérzékelővel ellátott motoros vezérléssel ellátni. 
 
 
 
 
Mesterséges fény
A világítást úgy is megtervezhetjük, hogy alkalmazunk néhány remek trükköt. A ferde mennyezeti síkok miatt gyakran nem megfelelő a hagyományos mennyezeti világítás. Használhatunk viszont falikarokat, süllyesztett, akár billenthető lámpákat, vagy rejtett LED világítást. Éljünk bátran a tetőtér adta speciális lehetőségekkel, például csodásan tud mutatni egy látható fa szerkezeten elhelyezett különleges megvilágítás.
 
Tetőtéri fürdőszoba
Az új fürdőszobát célszerű a már meglévő vizesblokk fölé helyezni, így megkímélhetjük pénztárcánkat a hosszadalmas vésési és gépészeti munkálatoktól, valamint a szakember munkadíjától. Fafödém esetén gondoljunk arra, hogy a födém mindenkori mini-mozgásai miatt rugalmas ragasztót kell használnunk a fugáknál és kisebb méretű burkolólapokat célszerű alkalmaznunk a padlóra.
Nem utolsó sorban a fafödémes tetőtér-beépítés esetén a megfelelő vízszigetelésről is gondoskodnunk kell a vizesblokk kialakítása során.
 
 
+ Páricsy Zoltán építész tanácsai
Kinek és miért javasolja a tetőtér-beépítést?
 1. Ha a mindennapi élethez szükséges terület nem biztosítható másképpen, például, amikor a család nem tud nagyobb házat vagy telket venni. 
 2. A tetőtérrel való bővítés praktikusan kisebb anyagi befektetéssel, energiával jár, mint egy másik épületbe költözés, és ez a lépés értékteremtő is lehet
 3. A környezeti értékek (például természeti környezet) olyan  jelentősek, hogy a tetőtér felé terjeszkedéssel nemcsak az épület és annak használata gazdagodik, hanem az épület környezetét is óvjuk.
 
 
Kérje építőanyag szakértő munkatársaink segítségét, legyen szó a tervezésről, kivitelezésről, vagy a tetőtéri ablakok kiválasztásáról. Örömmel segítünk Önnek!